Prednosti in slabosti vrat harmonika
| Članek je bil prebran 592 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Vrata harmonika so lahko zanimiva, estetska in zelo priročna rešitev, ko gre za ločevanje prostorov ali pa, ko želimo nek prostor vsaj deloma ločiti od glavnega prostora. Vrata harmonika so zložljiva vrata, katera sestavlja več sklopov, ki se odpirajo postopno po sistemu harmonike. Vrata se zlagajo sprotno, ob zapiranju. Obstaja več različnih smeri in načinov odpiranja. Tako se lahko vsa krila odpirajo v eno stran ali pa se odpirajo polovično – en del v levo in drug del v desno smer. Pa si poglejmo, zakaj se splača in kaj je moteče pri vratih harmonika!

vrataVrata harmonika – prednosti

Med glavne prednosti teh vrat se gotovo lahko šteje optimalni izkoristek prostora. Vrata harmonika se namreč odpirajo vstran (v eno ali v obe strani deloma), kar pomeni, da za njihovo odpiranje ne potrebujemo skoraj nič odpiralne površine. Pri običajnih vratih je potrebno vedno predvideti tak prostor za odpiranje/zapiranje (okoli 1m2, kar nikakor ni zanemarljivo), kar pomeni, da za njimi ne moremo postaviti ničesar (npr. kosa pohištva ali dekoracijo). Vrata harmonika pa ne zahtevajo nobenega dodatnega prostora za odpiranje, zato je mogoče na ta način prostor mnogo bolje izkoristiti. To je še toliko bolj pomembno povsod tam, kjer je prostora malo. Prav tako se lahko ta vrata postavi tudi tam, kjer, zaradi premalo prostora, ni mogoče montirati drsnih vrat, ki potrebujejo prostor za odpiranje. Vrata harmonika so tudi brez praga, kar je zelo primerno zlasti pri majhnih otrocih ali starejših ljudeh. Takšna vrata je tudi zelo enostavno vgraditi, zelo primerna pa so tudi za vizualno ločitev prostora. Pogosto se z njimi loči večje hale ali prostore, ki se jih lahko enostavno odpre, ko je to potrebno. Zelo pogosto ljudje odločajo vrata harmoniko tudi, ko želijo npr. ločiti in poudariti mejo med jedilnico in kuhinjo ali med dnevnim in spalnim delom stanovanja. Zelo priročna so ta vrata tudi, če se odločimo za garderobno omaro, ki bi jo želeli ločiti od ostalega prostora.

Vrata harmonika – slabosti

Ker so ta vrata sestavljena iz veliko sklopov oziroma lamel, to pri večjih dimenzijah takih vrat lahko pomeni določeno togost. Za odpiranje večjih vrat harmonika je potrebne tudi več moči in truda, ob nepazljivosti, pa je mogoče takšna vrata tudi poškodovati. Klasična vrata so v tem smislu mnogo bolj dolgoživa, medtem ko so vrata harmonika precej bolj dovzetna za pogosto uporabo. Življenjska doba takih vrat je zato ob redni uporabi mnogo nižja, kakor življenjska doba klasičnih vrat. Pomanjkljivost takih vrat je tudi slaba izolacija. Vrata harmonika so slab zvočni izolator, prav tako ne zadržujejo toplote ali neprijetnih vonjav. Najbolje jih je zato uporabljati kot pregrado ali dekorativen element, nikakor pa ne v kopalnici, kuhinji ali spalnici. Taka vrata se lahko vgradi samo v pravokotne odprtine, zato vse odprtine z loki odpadejo.

V določenih primerih se torej takšna vrata lahko izkažejo za izredno priročna, v drugih primerih pa je bolje premisliti o kakšni drugi obliki vrat. Na voljo je več načinov zapiranja in modelov, še najbolj podobne so drsna vrata. Preverite, kakšna vrata so še na tržišču.

Morda vas zanima tudi, koliko boste odšteli za nakup novih vrat? Poiščite odgovor v članku.

© 22. 07. 2018 - LogoMan.si. Oglaševanje.