Onesnažen zrak je vzrok številnih bolezni
| Članek je bil prebran 626 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Onesnažen zrak ni samo težav v okolju oziroma v naravi, ampak se s slabim, nezdravim in onesnaženim zrakom najpogosteje srečujemo ravno med štirimi stenami svojega doma. Zanimivo je, da le redko pomislimo na to, da večino svojih življenj preživimo v zaprtih prostorih. Velik del dneva namreč tako in tako prespimo, kar pomeni, da po 6-8 ur dnevno človek povprečno preživi v spalnici. Podobno velik del dneva preživimo v službah (pisarnah, skladiščih, halah, ordinacijah in drugih zaprtih prostorih). Tako na za gibanje na prostem zraku ostane manj časa kot bi si mislili – še posebej, če odštejemo čas, ki ga preživimo za volanom, v prometnih konicah, v trgovinskih centrih, itd. Zaradi vsega naštetega je zelo pomembno, da končno dojamemo, kako pomembno je poskrbeti za kvaliteto zraka doma, kjer večina preživi glavnino svojega časa. Seveda bi bilo idealno, če bi za kvalitetnejši zrak poskrbeli tudi delodajalci v pisarnah in drugih delovnih okoljih, ampak na to pogosto nimamo vpliva. Veliko pa lahko storimo že, če se vprašamo, kakšen zrak dihamo doma in kako bi ga lahko izboljšali.

airabelaKaj vse onesnažuje zrak v zaprtih prostorih doma?

V zaprtih prostorih našega doma se tudi med našo odsotnostjo v zrak sproščajo številne škodljive, celo strupene, snovi. Tako se takšne nezaželene snovi sproščajo iz prelakiranega pohištva, prebeljenih sten, počiščenih kopalniških ploščic, iz premazov na lesenih predmetih (npr. na parketu), itd. Nekatere snovi se v zrak sproščajo ves čas in nanje nimamo neposrednega vpliva. Na kvaliteto zraka nadalje seveda vpliva tudi to, koliko oseb se zadržuje v nekem zaprtem prostoru – več kot je ljudi v prostoru, višja je tudi relativna vlaga. Kvaliteto zraka slabšajo še gospodinjska opravila (kuhanje, vonjave, itd.), kajenje v zaprtem prostoru, itd. Če smo v prostoru dlje časa, porabimo tudi večje količine kisika, kar pomeni, da nam po določenem času začne primanjkovati svežega kisika, zrak pa se pretirano nasiči z ogljikovim dioksidom.

Kako poskrbeti za čim bolj svež in zdrav zrak doma?

Proti onesnaženemu zraku se je mogoče boriti na dva načina – s čiščenjem zraka in z zračenjem. Zrak je mogoče najbolj učinkovito očistiti z uporabo čistilcev zraka, ki onesnažen zrak (delce) prečistijo skozi filter, nato pa čist zrak vrnejo nazaj v prostor. Takšni čistilci so lahko zelo učinkoviti tudi za čiščenje cvetnega praha, ki sicer ljudem pogosto povzroča alergije in druge zdravstvene težave. Nekateri v stanovanja ali hiše namestijo tudi rastline z velikimi zelenimi listi, da te čistijo zrak in ustvarjajo velike količine kisika.

Drug način je redno prezračevanje prostorov. To pomeni, da slab, onesnažen zrak v prostoru zamenjamo s svežim zrakom od zunaj. Na ta način tudi znižamo relativno vlažnost zraka in se izognemo težavam s plesnijo. V zimskem času na ta način poskrbimo tudi za to, da zrak ni pretirano suh. Za zračenje je mogoče poskrbeti z odpiranjem oken (kar pa moramo izvajati zares redno in dosledno), ali pa s sistemi prisilnega prezračevanja. Gre za avtomatske sisteme zračenja, pri katerih se zrak ves čas meša oziroma zamenjuje s svežim. Lastniki se najpogosteje odločajo kar za rekuperacijo (rekuperator), saj pri takšnem sistemu prisilnega prezračevanja ni velikih toplotnih izgub. Ta naprava namreč svež zrak, ki vstopa v prostor, ogreva s toploto, ki jo jemlje odpadnemu zraku, ko gre ven. Na ta način je v prostorih temperatura brez znatnega dogrevanja ves čas konstantna, ves čas pa je svež tudi zrak, ki ga dihamo. In tako lahko onesnaženemu zraku končno rečemo adijo.

Morda bi vas zanimal tudi prispevek o pasivni gradnji? Več!

© 22. 07. 2018 - LogoMan.si. Oglaševanje.