Načrt za izdelavo vrtnega kamina
| Članek je bil prebran 2,035 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Vrtni kamin je priljubljena dopolnitev oziroma element na marsikaterem vrtu. Gre za praktičen in estetski dodatek, ki ga mnogi v toplejšem delu leta uporabljajo predvsem za razne piknike in podobna praznovanja. Vrtni kamin je seveda mogoče kupiti in doma samo sestaviti oziroma postaviti, lahko pa se njegove izdelave lotimo v lastni režiji. To seveda terja nekoliko več časa in seveda gradbenega znanja. Kamin je v osnovi sestavljen iz treh delov: podnožje, dimnik in kurišče. Pri izdelavi takšnega kamnitega vrtnega žara je najbolj zapleten del dimnik (velikost odprtine) in pa obok. Pri domači izdelavi kamina se običajno uporablja opeka, beton, pločevina in glina. Na spodnjem delu (podnožju kamina) se običajno naredi tudi prostor za oglje ali drva. Pri postavitvi vrtnega kamina je potrebno predvideti tudi prostor za rešetko, na kateri nato nad ognjem pečemo meso in drugo hrano. Rešetka mora biti na primerni višini, sicer je lahko hrana hitro preveč zapečena ali pa se na previsoki višini peče predolgo časa. Kamin lahko sicer uporabljamo tudi za peko hrane neposredno na žerjavici (v saču oziroma izpod peke), kar je postalo še zlasti priljubljeno v zadnjih letih. Pomemben del kamina je kot že omenjeno tudi dimnik, skozi katerega se iz kurišča odvaja dim. V kolikor je odprtina za dimnik in dim premajhna, se v kurišču dimi oziroma se v tem delu nabira preveč dima. Odprtina mora biti zato ravno pravšnja, da je peka prijetna, dim pa se lepo vali skozi dimnik na prosto. Če se lotite izdelave večjega vrtnega kamina, potem lahko poleg postavite tudi odlagalno polico ali pa celo naredite priročen pult, katerega se nato uporablja za odlaganje hrane in drugih pripomočkov za peko. Nekateri se izdelave kamina lotijo v sklopu postavitve vrtne kuhinje, kar pomeni, da poleg zgradijo pulte, odlagalne police in ostale kuhinjske elemente.

vrtni kamin načrtVrtni kamin načrt

Kako izdelati vrtni kamin?

Pripomočki: opeka ali zidne plošče, malta, lopatica za nanos malte, beton, vedro za mešanje, lesene deske, vodno tehtnico.

Najprej je potrebno poiskati primeren kraj za postavitev vrtnega kamina. Kamin naj bo zaradi varnosti postavljen dovolj stran od hiše ali omizja, prav tako je bolje, da zanj poiščemo čim bolj raven teren. V kolikor imamo namen kamin uporabljati v sklopu letne kuhinje, potem ga je najbolje postaviti na enega izmed obeh koncev kuhinje. Ko najdemo primerno mesto, je potrebno pripraviti trdno podlago, na kateri bo nato stal vrtni kamin. Ploščo oziroma podlago je najbolje narediti iz betona, saj se s tem izognemo kasnejšemu pogrezanju in udiranju kamina. Najbolje je uporabiti armirani betonski podstavek.

Več o vrtnih kaminih pa si oglejte tukaj.

Morda vas zanima tudi članek o tem, kako prepoznamo kvalitetno stavbno pohištvo? Preberite več!

© 25. 05. 2018 - LogoMan.si. Oglaševanje.