Na kaj paziti pri izbiri sanjskega doma?
| Članek je bil prebran 379 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Vsakdo izmed nas ima najverjetneje svojo različico sanjskega doma. Nekateri se za doseganje teh sanj odločijo za novogradnje, spet drugi se lotijo prenove in že obstoječe stanovanje ali hišo spremenijo v svoj sanjski dom. Včasih je predvsem pred začetkom gradbenih del ali pred prenovo težko vizualizirati, kako naj bi bil dom videti na koncu. Zlasti, če kupujemo stanovanje ali hišo, v kateri so pred nami že bivali ljudje, je včasih težko vedeti oziroma prepoznati potencial, ki ga nepremičnina lahko bodisi ima bodisi pa ne. Na nekatere stvari pa pri nakupu marsikdo izmed nas hitro pozabi, zato je dobro vedeti, česa pred odločitvijo za nov dom nikakor ne gre spregledati.

ajm siDovolj svetlobe

Raziskave kažejo, da so ljudje, ki živijo v svetlejših in zračnejših prostorih mnogo bolj optimistični, dejavni, dobrovoljni, produktivni in potrebujejo tudi manj spanca, da se zbudijo naspani. Vse to so razlogi za to, da si skušamo pri iskanju idealnega doma izbrati takega, ki bo v notranjosti dopuščal kar čim več sonca oziroma naravnega obsevanja. Če gre za novogradnjo, to pomeni sončno lokacijo, pri čemer naj bodo dnevni prostori obrnjeni proti zahodu (da ulovimo največ sonca – od poldneva pa vse do sončnega zahoda) ali proti jugu, spalni pa naj bodo z zasteklitvami obrnjeni proti vzhodu, da nas lahko sončni žarki vsako jutro nežno prebudijo. Seveda svetlobe ne bo v prostoru, če v svojem domu ne bomo poskrbeli za zadosti velike zastekljene površine – danes vam bo večina strokovnjakov svetovala večja okna, vrata, drsna terasna vrata, itd. Ker ima danes kakovostno stavbno pohištvo izjemne izolacijske sposobnosti, se za pretirane toplotne izgube ni treba bati. Pri tem se ne splača varčevati pri kakovosti ali strokovni vgradnji oken.

Katera vhodna vrata kupiti, pa preverite tukaj!

Lokacija

Če si želimo sonca, potem bomo seveda iskali osončeno lokacijo, izogibali pa se bomo pretirane bližine višjim stavbam, visokemu ali gostemu gozdu, itd., ki bi nam svetlobo lahko jemali. Izogibati se velja tudi legam neposredno ob raznih vodotokih, kjer je značilna visoka vlažnost, saj to lahko pomeni, da bo vlažen tudi vaš dom. Glede na to, da sonce iščemo preko celega leta, izogibamo pa se mu 2, morda 3 mesece poleti, ko je najtopleje, je sončna lokacija gotovo najbolj primerna za gradnjo ali nakup rabljenega doma. Nadalje je pri izbiri pomemben teren – v kolikor si želite lepih razgledov, miru, prostora, boste najverjetneje morali svoj sanjski dom iskati izven urbanih ali malo manj urbanih središč. To pogosto pomeni razne hribe, vzpetine, itd., od koder se odpirajo lepi razgledi in najbližji sosed ni samo streljaj stran, toda po drugi strani to pomeni dražjo gradnjo, načrt hiše, prilagojen terenu (delno podkleteno nepremičnino), itd. Nekaterim drugim so pri izbiri idealne lokacije pomembnejša dostopnost do nekatere infrastrukture, npr. do določenih cest, vrtcev, zdravnika, itd. Pri izbiri lokacije se nikar ne splača hiteti, ampak je bolje počakati na lokacijo, s katero bomo zares zadostili svojemu življenjskemu slogu. Nekateri strokovnjaki iz področja nepremičnin so prepričani, da je lokacija ključ do sanjskega doma in da se iz vidika izbire načrta, materialov, pohištva, da marsikaj spregledati ali spremeniti, medtem, ko je izbira lokacije ena in edina. Hiša ali stanovanje sta namreč lahko še tako spektakularno opremljena ali načrtovana, toda če stojita na napačni ali slabi lokaciji, najverjetneje z bivanjem v njiju ne bomo zadovoljni, pa tudi težje bomo nepremičnino prodali, če se eventualno slučajno odločimo za prodajo.

Preberite si tudi o varnih, funkcionalnih in lepih vhodnih vratih – več tukaj!

© 23. 06. 2018 - LogoMan.si. Oglaševanje.