Kako točne so napovedi vremena?
| Članek je bil prebran 658 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Z vremenom in napovedovanjem vremena so se ukvarjali že naši daljni predniki. Človeka je od nekdaj zanimalo raziskovanje in preučevanje narave. Včasih so se seveda tehnike napovedovanja močno razlikovale od današnjih znanstvenih metod, s katerimi preučujejo in napovedujejo vreme. Kljub temu, da je znanost na tem področju močno napredovala in da se z vremenskimi pojavi in napovedovanjem vremena ukvarja posebna znanost meteorologija, pa se še vedno zgodi, da se vreme ne odvija povsem tako, kot je bilo napovedano. Včasih nam to pokvari kakšne načrte ali pa nas spravi v slabo voljo, saj smo prepričani, da bi meteorologi s precejšnjo gotovostjo vedno zadeli, kakšno vreme bomo imeli. Žal temu ni tako, pa krivde za to nikakor ne moremo pripisati meteorologom ali njihovemu pomanjkljivemu znanju. Meteorologi namreč pri svojih napovedih temeljijo na znanstveno dognanih dejstvih (znanju), po drugi strani pa so napovedi lahko bolj točne, v kolikor temeljijo na velikem številu opazovanj. Znanost napovedovanja stanja naše atmosfere bo v prihodnje gotovo še napredovala, kljub temu pa ne smemo pričakovati, da bodo vremenske napovedi vedno povsem točne.

e-vreme.comZakaj se napovedi vremena včasih zmotijo?

Napovedi so včasih povsem natančne (do ure), včasih pa se lahko precej razlikujejo od dejanskega stanja. Če vemo, da je napovedovanje vremena v bistvu napovedovanje tega, v kakšnem stanju je atmosfera zemlje na določeno lokaciji za nek prihodnji čas, potem moramo ob tem povedati, da je naša atmosfera lahko tudi precej zmedena in nepredvidljiva. Nekaj, kar bi se po dosedanjih opazovanjih moralo zgoditi, se tako lahko odvije povsem drugače, kot smo predvideli. Večje kot je površje – lokacija, za katero napovedujemo vreme in vremenske razmere, večja je verjetnost, da bo napoved le splošno veljavna ali da bo od dejanskega stanja celo odstopala. Natančnost napovedi je torej odvisna od več dejavnikov, pri čemer nestanovitnost atmosfere in nekateri še nepojasnjeni pojavi močno otežujejo točnost oziroma natančnost pričakovanj oziroma predvidevanj. Če meteorologi vreme opazujejo na manjšem, lokalnem področju za krajši časovni razmak (npr. za naslednji dan), so lahko napovedi zelo pravilne in točne. Nikakor pa meteorologov ne moremo kriviti ali obtoževati za to, če ne napovejo pravilno prav vseh vremenskih pojavov. Včasih kakšna napoved s svojimi pričakovanimi vremenskimi pojavi tudi prehiteva, včasih pa meteorologi kakšen dogodek oziroma stanje atmosfere tudi zamudijo.

Če meteorologi skušajo napovedati vremensko napoved za določen kraj, npr. za vreme Kranj, potem obstaja velika verjetnost, da bodo pri svoji napovedi točni. Pri vremenski napovedi za mesto Kranj, bodo tako najverjetneje uganili kakšne bodo temperature, ali bo pihal veter, kakšna bo relativna vlaga, itd. V svoji napovedi bodo povedali tudi, kakšne bodo vremenske razmere (ali bo sončno, bo padal dež, bo oblačno ali delno oblačno, bo padal sneg, itd.). Da bi meteorologi lahko pravilno napovedali vreme za Kranj, morajo upoštevati trenutno stanje v atmosferi, poznati morajo podatke o temperaturi, vlagi in vetru, nato pa na podlagi teh napovedi in opazovanj trenutnega stanja predvideti, kakšno bo vreme v Kranju prihodnjega dne ali v nekaj naslednjih dnevih.

Več o vremenu, vremenskih razmerah in napovedih vremena za posamezne dele Slovenije pa si oglejte še na http://www.arso.gov.si/.

Preberite si tudi, kako onesnažen zrak lahko načne naše zdravje! Več!

© 22. 07. 2018 - LogoMan.si. Oglaševanje.