Kaj pomenijo bolečine v spodnjem delu trebuha med nosečnostjo?
| Članek je bil prebran 859 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Vsaka nosečnica se verjetno vsaj enkrat v svoji nosečnosti sreča z bolečinami ali neprijetnim občutkom v spodnjem delu trebuha. Bolečine se lahko pojavijo na eni ali pa na obeh straneh maternice. Zelo pogosto pri nosečnicah je tudi neprijetno tiščanje v predelu trebuha. Bolečine v spodnjem delu trebuha med nosečnostjo torej niso nič neobičajnega in z njimi se sooča večina nosečnic. Vsakršna bolečina ali neprijeten občutek zato še niso razlog za paniko ali skrb. So pa lahko določene bolečine v trebuhu pri nosečnici tudi znak, da nekaj z njo ali plodom ni v redu. Najboljši nasvet, ki ga v tem primeru lahko upoštevajo nosečnice je, da se do ginekologa odpravijo vselej, ko so v skrbeh za svojega otroka ali, ko se pri njih pojavijo bolečine, ki se jim zdijo netipične ali drugačne.

bolečine v trebuhu v nosečnostiNosečnost torej lahko spremljajo (in običajno tudi jo) bolečine v trebuhu, ki so posledica raztezanja maternice (natančneje materničnih vezi). Ginekologi nosečnicam v takšnem primeru običajno predpišejo uživanje magnezija v obliki šumečih tablet. S tem se nosečnice lahko rešijo tudi neprijetnega občutka otrdelosti v predelu trebuha, ki se pojavlja pri številnih nosečnicah. Pri razlikovanju med običajnimi bolečinami in bolečinami v trebuhu, ki so lahko razlog za skrb in preplah, je najbolje, da nosečnica posluša svoje telo. To pomeni, da ginekologa obišče, če začuti bolečine, ki ne ponehajo, ki so močne ali pa so povsem drugačne, kakor tiste, katere je bila vajena dotlej. Preventivno se zato nosečnicam svetuje veliko počitka, izogibanje stresu, dovolj časa zase, ipd.

Katere bolečine v predelu trebuha so nevarne?

Nevarne bolečine v spodnjem delu trebuha so razlog za obisk ginekologa. Med takšne bolečine sodijo:

Katere zdravstvene zaplete lahko pomenijo bolečine v trebuhu?

Če gre za nevarne bolečine v spodnjem delu trebuha, so te običajno znak nekaterih resnih zdravstvenih težav ali zapletov, ki terjajo takojšen obisk zdravnika / ginekologa. Tako lahko takšne bolečine pomenijo prezgodnjo ločitev pravilno ležeče posteljice, spontani splav, lahko pa so tudi znamenje izvenmaternične nosečnosti. Če nosečnica začuti dolgotrajne bolečine v spodnjem delu trebuha, ki se stopnjujejo in ne ponehajo, povrh vsega, pa takih bolečin nosečnica še ni občutila, potem je to razlog za obisk zdravnika. Prav tako lahko razne zdravstvene zaplete naznanjajo še nekateri spremljajoči znaki, npr. slabost, vrtoglavica, vročina, drget, vaginalni izcedek krvavitve, bruhanje, nezmožnost kontrole uriniranja, itd. Če se takšni znaki in bolečine pojavijo, ni pametno odlašati z obiskom zdravnika, ki lahko določi, za kaj v resnici gre. Še posebej je to pomembno v primeru izvenmaternične nosečnosti, ki je vedno smrtna za plod, lahko pa je življenjsko nevarna tudi za mamo, prav tako pa tudi v primeru prezgodnjega poroda in ločitve posteljice. Nevarne bolečine v spodnjem delu trebuha so lahko tudi znak preeklampsijo – gre za zdravstveno stanje, ki je značilno za nosečnice z visokim krvnim pritiskom, kaže pa se s prisotnostjo proteinov v urinu nosečnice. V primeru katerih koli bolečin v predelu trebuha, se nosečnici najprej priporoča, da leže na hrbet, se poskuša sprostiti in si rahlo podloži noge. Če bolečine po nekaj časa počitka ne pojenjajo ali pa se celo okrepijo, potem gotovo ne gre za nenevarne bolečine. Slednje namreč ob počivanju običajno po določenem času popustijo.

Preberite tudi, brez česa v nosečnosti ne gre! Več!

© 22. 07. 2018 - LogoMan.si. Oglaševanje.